Wednesday, April 8, 2015

Despre prejudecati

Ultima data la urgente (cine are copii se invata si cu astea) discutam relaxat si amuzat cu o familie de romi despre cutremure. Ea ma anunta ca la televizor au anuntat ca vine cutremurul cel mare, iar el era convins ca in Bucuresti pe stadioane s-au adus saltele. Ei erau acolo cu un baietel racit bocna, eu cu Victor si o problema minora, dar specifica lui, care macar e buna ca poveste amuzanta in familie sau la o bere (un os de peste).

M-am surprins observand ca si ei isi iubesc copilul exact ca “noi”. Si apoi m-am iritat. Ca ce trebuiau sa-si iubeasca copilul, ca girafele, ca fluturii? M-am auto-educat sa nu am prejudecati fata de minoritati, de orice fel. Ma irita caderea in aceleasi atitudini eterne cand vine vorba de romi, homosexuali, persoane cu handicap, maghiari sau orice alte grupuri despre care noi (aceeasi “noi”) decidem ad-hoc ca ei reprezinta pe moment (la scara istoriei sau societatii) “altceva”.
Dupa ce mi s-au nascut copiii am inceput sa vad ca abia dupa moartea lor se vor schimba lucrurile astea, noi suntem deja prea atinsi, intoleranta e sadita in noi de alte vremuri. Si oricum, conditia neaparat necesara e ca noi sa ii educam altfel.

Am considerat tot timpul ca visele alea in care nu ca esti convins ca sunt reale dar in care nici nu-ti pui problema metafizica daca ce ti se intampla e real sunt o simulare perfecta a unei situatii. Si ca deci te poti evalua cum ai reactionat in situatia pe care temerile, dorintele sau frustrarile tale au generat-o intentionat.

Azi noapte am visat ca e noapte si dorm si ca aud cum cineva intra in casa pe usa din fata. Si ca pana ma trezesc eu hotul apuca sa si iasa. Am fugit dupa el afara si am apucat sa-l vad cum iese pe poarta.
Era o tiganca in fuste care s-a urcat apoi grabita intr-un taxi pentru care creierul meu n-a putut inventa un numar coerent.

De ce o tiganca? De ce n-am inventat alt hot?
Oare sa ma intreb si de ce musai era ajutata sa fure din locuinte de un taximetrist?

posted by Cristi at 9:04 am  

1 Comment »

  1. [...] ca nu am de gand sa polemizez. Nu vreau sa imi argumentati cele de mai sus. Pentru emotii cititi postul anterior care are aproape un [...]

    Pingback by Diverse » Despre prejudecati 2 — March 23, 2016 @ 1:01 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Powered by WordPress