Wednesday, December 31, 2014

Fotografie in culori

Sunt -15 grade, un cer ca sticla si un soare taios, conduc spre Bacau. Zapada incepe sa se coloreze din alb curat in cel mai cald portocaliu posibil. Incepe apusul.
Masina inca nu s-a incalzit de tot, sau eu nu m-am incalzit, si constientizez ca inca mi-e frig la picioare fix inainte de a-l auzi pe Cohen:

An Eskimo showed me a movie
he’d recently taken of you:
the poor man could hardly stop shivering,
his lips and his fingers were blue.
I suppose that he froze
when the wind took your clothes
and I guess he just never got warm.

Umbrele sunt deja lungi, portocaliul ala incepe sa coloreze gardurile si tabla acoperisurilor si ma gandesc ca as vrea sa fotografiez asta.

Si aparatul e in portbagaj, sigur e inghetat, sta de dimineata acolo.
As vrea totusi sa pastrez cumva ce vad, insa estimez ca soarele mai are maxim jumatate de ora sa treaca dincolo de dealurile moi din stanga mea si ma intreb cum ar arata stejarii de la Trei Iazuri in lumina asta irepetabila.
Si nu am unde sa opresc, banda din dreapta mea e ocupata de un mal de zapada de un metru si oricum nu ma pricep la peisaje.

Nu adie nici un metru de vant si fumul caselor se ridica anesteziat iar apusul il coloreaza fix in culoarea pe care ar avea-o vata de zahar cu vanilie daca ar exista.
Si tot nu pot opri, fumul oricum nu se repeta niciodata nici el, n-ar mai avea aceeasi forma cand as declansa.

Soarele atinge deja buza dealurilor, sare si se ridica dupa cum ii dicteaza relieful derulant, habar n-am insa daca sunt singurul care vede toate astea.
Si stiu ca oricum daca as pune aparatul la ochi scena ar aparea brusc banala, decupata prin obiectiv.
Si cerul asta n-ar mai avea niciodata aceeasi culoare (inexistenta), indiferent de monitorul pe care ar ajunge poza.
Si alte scuze.

Spectacolul se incheie, portocaliul se inchide si imi amintesc cum trageam o concluzie odata, uitandu-ma pe geam intr-un autocar plin de fotografi, ca oricum cele mai bune fotografii sunt cele pe care doar le vezi, dar nu le faci.

Asa ca scriu asta.

posted by Cristi at 5:45 pm  

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Powered by WordPress