Saturday, November 12, 2011

Despre blocuri si oamenii lor

Am iesit cu Octavian pe un frig care ne tinea mainile in buzunar mai degraba, decat pe aparat. Asa ca mai mult ne-am plimbat si am vorbit decat am fotografiat. Uneori e mai degraba despre asta mai mult decat despre orice altceva, asa ca e ok.
Am intrat prin curti interioare si alei ascunse printre blocuri vechi, locuri care te faceau sa simti ca intri nepermis de mult in intimitatea unor oameni.

Octavian ii momea cu “Din ce an e blocul asta?”, apoi stateam si vedeam daca musca.

Cel din imagini e nea Ion, cum reiese din povestile lui cu personaje importante ale unui Iasi vechi de 50-60 de ani. Ne-a povestit despre blocul a carui curte se pregatea sa o mature, construit la 1850 si ceva, luat de primarie in 1922 si in care el sta din ’56. Prin blocul ala s-au perindat cantareti la opera, profesori universitari, “boieri” si “chiaburi”, si el, un proletar.
Din industria usoara, dupa cum se descrie.

Sa-si traga incalzire i-a ajutat Iliescu. Pe cand era “sef la Iasi” locuia vis-a-vis de ei, unde acum e cladirea Romtelecom. L-a pandit sa se intoarca acasa intr-o zi impreuna cu “profesorul Hurmuzachi” si i-au dat plicul cu cererea. Iliescu i-a servit si cu un cabernet. Ceea ce a fost ok, ca pe vremea aia nea Ion “bea mult”. Acum nu mai bea, doar fumeaza.
N-a crezut ca-i rezolva, dar la 2 zile aveau zeci de oameni in curte care le-au scos sobele si au pus si parchet in completare. Nea Ion a mai dat un chil de tuica si 100 de lei si l-a schimbat pe tot.
Cu gazul a fost la fel. A sunat Iliescu la Bucuresti si a trecut peste capul celor din Iasi care ii amanau.
Cu securitatea a fost ok, n-a avut treaba, el doar ii intreba ce grad au, ca sa stie cum sa-i ia. Adica sa stie daca le zice “nea Costica” sau “tovarase”, probabil.

In centrul Iasiului, la 3 pasi de “strada mare”, exista sutiene, chiloti si maiouri puse la uscat in spatii semi-publice. Printre ele, amintiri cu nume ce ori nu mai sunt prin Iasi, ori nu mai sunt deloc. Amintiri care par mai degraba ale blocurilor decat ale oamenilor din ele.
Oameni care abia asteapta parca sa le depene cu tine si sa fie si imortalizati. Pentru ca dupa cum a zis chiar nea Ion: “Ce, eu nu-s de poza?”

posted by Cristi at 11:44 pm  

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Powered by WordPress